Flodder
sjakie

Sjakie is sociaal medewerker, ambtenaar bij de gemeente. Eindeloos naïef en solidair richting de familie. Iedereen die een vinger richting de Flodders wijst kan van Sjakie een donderpreek verwachten. Hij rijdt in een groene Eend. In één aflevering krijgt hij een nieuwe auto: Een Citroën AX Furio, maar die wordt dezelfde aflevering nog opgeblazen door een vliegtuigbom. De Flodders kijken maar weinig naar hem om, maar ze kunnen niet zonder hem. Sjakie is een typische pechvogel en komt ook vaak in de problemen. In de film Flodder in Amerika ondergaat hij per ongeluk een geslachtsoperatie (die waarschijnlijk later weer is gecorrigeerd, aangezien Sjakie nog steeds op vrouwen valt in de TV serie en in Flodder 3 zelfs een vriendinnetje krijgt).

In de laatste aflevering van het vijfde seizoen (Quarantaine) raakt zoon Kees besmet met het dodelijke enola-virus. Het hele gezin en Sjakie, die net op het punt stond naar Afrika te gaan, worden onder quarantaine gezet. De familie weet echter te genezen van het virus door de zelfgemaakte soep van Ma Flodder op te eten. (Ma en Johnnie hadden de afslankpillen van dochter Kees in de soep gedaan terwijl ze dachten dat dit bouillonblokjes waren. Die afslankpillen bleek het geneesmiddel te zijn tegen het virus.) Sjakie heeft echter niks van de soep gegeten. Eerst lijkt er niets met hem aan de hand, maar terwijl hij in het vliegtuig naar Afrika vliegt blijkt hij toch besmet te zijn geraakt met het enola-virus. Een paar dagen later staat in de Zonnendaelse krant dat er een hele Afrikaanse stam is uitgeroeid omdat ze besmet waren geraakt met het enola-virus nadat ze voor het eerst bezoek hadden gehad van iemand uit de westerse wereld. Vervolgens verzucht Ma Flodder dat Sjakie van de soep had moeten eten.

In de aflevering Computerkoorts is in de gemeentecomputer te zien dat Sjakie geboren is op 4 mei 1953. Ook zijn adres is vermeld: Buitendreef 244, alsmede zijn salaris van mei: 3466gulden en 50 cent.